Vladimir Bjelica sudi protiv Zrinjskog
02.03.2017
Vladimir Ilić. Nagrada za mene i klub
02.03.2017

Krupa – veliki klub iz ponosnog malog mesta

Dnevni sportski list Sportski Žurnal danas je objavio kolumnu novinara Slavka Basare posvećenu našem klubu nakon derbija protiv Željezničara koju objavljujemo u cijelosti.

 

Fudbalski klub Krupa, aktuelni šampion Republike Srpske, iz malog mesta Krupa na Vrbasu koji je deo Grada Banjaluka, ustvari je veliki i ozbiljan klub, što je pokazao i na prolećnoj premijeri u utakmici protiv sarajevskog Željezničara.

U derbiju, koji je imao karakter susreta visokog rizika, protiv direktnog rivala u borbi za „plej-of“ Krupljani su poraženi na domaćem terenu, ali su ostali dostojanstveni i uzvišeni u svakom segmentu i pogledu, zaslužuju jedno veliko i glasno – BRAVO!

Bez obzira na gubitak bodova, iako su plasman u Ligu za prvaka doveli u pitanje, domaćini su sa najvišim ocenama položili sve moguće ispite i pokazali da su izrasli u klub koji može da bude svetao primer većini pored sebe, ali i onima mnogo poznatijima, jačima i kvalitetnijima kolektivima.

Organizaciono, derbi utakmica je protekla na vrhunskom nivou, bez i najmanjeg incidenta, perfektno, domaćinski, sportski, sa najvišim stepenom fudbalskog morala i gostoljubivosti. Posle susreta Krupljani su sportski i džentlmenski čestitali protivniku bez obzira na sav bol uzrokovan porazom, bacili su pogled u budućnost i ostale izazove. Pokazali su da imaju viziju i sportsku kulturu u vremenu kada svako svakom smeta, svako svakog napada, niko nikom ne da pardona, svako ima neku svoju istinu i pogled na svet…

Šampion Republike Srpske je u svom malom mestu, ponosnom na Fudbalski klub, ugostio nekoliko stotina navijača iz Sarajeva i sve je bilo na najvišem mogućem nivou, sa bezbedonosnog aspekta kao da se radi o utakmici nekog velikog takmičenja pod okriljem UEFA ili FIFA, a ne susretu Premijer lige BiH. Bio je istinski fudbalski ambijent, praznik fudbala, veličanstvena svetkovina, tribine odavno nisu bile punije. U ovakvom ambijentu doći će, sigurno je, i sportski rezultat. To jedno bez drugog ne ide, jednostavno je zakonitost fudbala!

Tome u prilog govori i zahvalnost Fudbalskog kluba Željezničar iz Sarajeva upućena na adresu debitanta u premijerligaškom karavanu, koji je već na početku svog bitisanja u eliti shvatio da nije teško biti fin i da to, u ovakvom ambijentu sveopšte netolerancije, ima posebnu vrednost. Iz kanjona Vrbasa u fudbalsku javnost je poslana lepa slika, fudbalska i ljudska.

Pored domaćinskog i poštenog odnosa prema protivniku i jednom od glavnih konkurenata za plasman u „plej-of“ Krupljani su fudbalskoj javnosti predstavili i novi, znatno podmlađeniji tim u odnosu na jesen. Filozofija fudbala koju zastupa Fudbalski klub Krupa je ustvari zdrava vizija ljudi iz kluba koji igrački kadar zasnivaju na mladim igračima, pretežno iz vlastitog izvorišta. Paralelno s rezultatima u Krupi na Vrbasu se razvijala i infrastruktura, izgrađeno je velelepno sportsko zdanje, jedno od najmodernijih u premijerligaškom karavanu.

Kada se sve to sklopi u celinu dobije se neizbežni uspeh. A od Krupe kao kluba i njenih čelnika mnogi imaju štošta da vide i nauče. U ovom teškom vremenu odliva morala i ljudske netrpeljivosti.

Republika Srpska i Grad Banjaluka trebaju da budu ponosni na svog fudbalskog šampiona! Jer Fudbalski klub Krupa je zaista veliki klub – u svim segmentima.

Sportski Žurnal/Slavko BASARA

Facebooktwitteryoutubeinstagram