Starčević: Možemo da iznenadimo Zrinjski
31.03.2017
Poraz u Mostaru: Zrinjski – Krupa 4:0 (3:0)
01.04.2017

ФК Крупа јединствена у Премијер лиги: Старчевић последњи Мохиканац

Данашњи београдски „Спортски Журнал“ је објавио занимљив текст о смјенама тренера у БХ Телеком Премијер лиги БиХ који преносимо у цијелости.

 

Председник Фудбалског савеза Немачке Рајнхард Гриндел упозорио је, и критиковао, бундеслигаше да се већина челника ових клубова понашају туристички у професионалном фудбалу.

-Волео бих да тренери имају послодавце који су стрпљиви – рекао је Гриндел истакавши да је девет промена тренера превише за сезону у Бундеслиги која је још у току.

У Премијер лиги Босне и Херцеговине стварност је тотално супротна.  Шеф стручног штаба актуелног шампиона Републике Српске Слободан Старчевић једини је тренер који је „преживео“ на истом послу у току 2016/17. сезоне у елити. Стратег Крупљана, званично најбољи тренер Републике Српске за 2016. годину, последњи је Мохиканац фудбала дејтонске земље и Премијер лиге БиХ.

Једино премијерлигаш из Крупе на Врбасу није мењао тренера, не само ове сезоне, већ три године заредом и може да се похвали да је један од ретких клубова на овим просторима који има континуитет у стручном раду што и јесте један од предуслова за успех и постизање добрих резултата. проценат смене тренера у текућој сезони је забрињавајући када се има у виду да је елита смањена на свега дванаест клубова.

-Велико је питање да ли сам ја „црна овца“ или „бела врана“ због чињенице да сам једини од почетка ове сезоне на послу на којем сам и започео првенство – истакао је Старчевић који је у Крупу стигао 2014. године када је у Првој лиги Републике Српске наследио садашњег директора Мирослава Балабана.

Крупа је трећи клуб у Премијер лиги БиХ на чијој клупи седи Старчевић, а за разлику од претходне две епизоде у кањону Врбаса „пронашао је себе“.

-За разлику од бањалучког Борца и Рудар Приједора у којима управа, нажалост, није у пуном капацитету стала иза мојих идеја и начина рада, овде у Крупи је ситуација дијаметрално супротна. Рецепт за дуг стаж на клупи једног тренера крије се, између осталог, у доброј комуникацији и међусобној подршци и разумевању на релацији управа – играчи – стручни штаб. Битно је да смо сви на истом путу ка истом циљу. Потребно је ствари посматрати дугорочно, јер слога чини континуитет – истиче тренерски последњи Мохиканац у овој сезони Премијер лиге БиХ.

Слободан Старчевић се потом осврнуо и на следеће чињенице:

-Уз изузетак два или три клуба, остали немају дугорочну, а поједини готово никакву стратегију. До падова у игри и резултатима долази зато што многи немају план, па све најчешће ломе преко леђа тренера како би пронашли кривца, а исто тако оправдали своје неуспешне поступке и повучене потезе. Тренере у суштини и јесте најлакше променити, него рецимо десеторицу играча. Осим тога готово свих су нестрпљиви, желе успех преко ноћи, па испаштају тренери, а њихове честе смене углавном не доносе поправак ситуације. Понекад су криви и сами тренери јер морају много више да се заштите, како својим правним статусом тако и едукацијом кроз коју много више могу д апруже играчима, а они им узврате резултатима. То је узајаман процес.

На крају је Слободан Старчевић, који је за УЕФА профи лиценцу стажирао у Фрајбургу, о апелу Рајнхарда Гриндела рекао:

-Немци су чудо не само у фудбалу, већ у свакој области људског стваралаштва. Практични су рационални, за њих су честе смене тренера нелогични потези, што у суштини и јесте када је фудбал у питању. Због тога је председник Савеза и позвао клубове, тачније њихове челнике, да се „уозбиље“ и буду толерантнији.

До сада, у 22 одиграна кола, пре почетка Лиге за првака и Лиге за опстанак у овој сезони Премијер лиге БиХ чак 33 тренерска имена, уколико изузмемо Старчевићево, продефиловала на клупама чланова фудбалске елите. Нека су се понављала, јер су поједини стручњаци прелазили из једног у други клуб, а занимљиво је да је Славен Муса са клупе Широког Бријега отишао пре старта првенства, после неуспеха у квалификацијама за УЕФА Европску лигу против малтешке Биркиркаре.

Највише је мењао актуелни „фењераш“ сарајевски Олимпик, чак седам тренера је водило „вукове“, а занимљиво у два наврата Фаик Колар и Драган Радовић. По четири стручњака била су на клупама зеничког Челика и Широког Бријега, а занимљиво је да је недавно именовани Блаж Слишковић чак трећи тренер на клупи мостарског Зрињског, актуелног шампиона БиХ и јесењег првака, а и тренутног лидера премијерлигашког каравана.

Славко БАСАРА

 

Све тренерске промене

 

КРУПА: Слободан Старчевић

ЗРИЊСКИ: Винко Мариновић, Ивица Барбарић, Блаж Слишковић

САРАЈЕВО: Алмир Хуртић, Мехмед Јањош

ЖЕЉЕЗНИЧАР: Милош Костић, Славко Петровић

РАДНИК: Славко Петровић, Небојша Милошевић

СЛОБОДА: Хусреф Мусемић, Владо Јагодић

ШИРОКИ БРИЈЕГ: Славен Муса, Бранко Карачић, Денис Ћорић, Горан Саблић

МЛАДОСТ (ДК): Ибрахим Рахимић, Хусреф Мусемић

ВИТЕЗ: Борис Павић, Славен Муса

МЕТАЛЕЖ: Нермин Башић, Мато Неретљак

ЧЕЛИК: Кемал Алиспахић, Иво Иштук, Недим Јусуфбеговић, Борис Павић

ОЛИМПИК: Фаик Колар, Драган Радовић, Фаик Колар, Зијад Аганспахић, Дарко Дражић, Фарук Куловић, Драган Радовић

Facebooktwitteryoutubeinstagram